Spring naar inhoud

Nieuwe tramlijn 12

Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk, Duindorp

In de Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk en Duindorp gaat een nieuwe lagevloertram rijden. De nieuwe tram heeft een lage instap waardoor mensen met een beperking of wandelwagen makkelijker in- en uit kunnen stappen. Niet alle straten en tramhaltes in de wijk zijn geschikt voor deze tram. Er is bijvoorbeeld niet genoeg ruimte of de verkeersveiligheid is al onvoldoende. Waar dat kan, combineert de gemeente het vernieuwen van de tramlijnen met ander werk. Het gaat hier om de straten: Goudenregenstraat, Goudenregenplein, Duivelandsestraat en Markenseplein. 

De gemeente heeft de eerste basiskeuzes voor deze straten via deze website aan u laten zien. Tot 15 juli 2023 konden bewoners hun favoriete basiskeuzes liken en reageren op deze basiskeuzes. In de reacties gaven bewoners aan de thema’s fietsveiligheid en parkeren belangrijk te vinden. Deze thema’s nemen we mee in de verdere uitwerkingen samen met de gegeven likes op de basiskeuzes. Op basis van de reacties werkt de gemeente de eerste schetsontwerpen uit. Hier kunt u vanaf februari 2024 op deze website op reageren.

Bekijk de reacties
Hou mij op de hoogte
Translate this page
Hoe werkt het?
Bekijk ontwerpen
1. Gemeente werkt basiskeuzes uit

De gemeente heeft de basiskeuzes voor de trambaan in verschillende straten uitgewerkt. Wij horen graag wat jij hiervan vindt.

Stemmen
2. Jij reageert op de basiskeuzes

Welke basiskeuzes hebben jouw voorkeur? Reageren kon tot en met 15 juli.

Bekendmaking uitslag
3. Gemeente maakt schetsontwerpen

Aan de hand van de reacties op de basiskeuzes, maakt de gemeente schetsontwerpen.

Plaatsen van de toestellen
4. Jij reageert op de schetsontwerpen

De gemeente presenteert de schetsontwerpen in februari 2024. Jij kunt reageren op de schetsontwerpen. Wil je op de hoogte blijven?

5. Gemeente maakt voorontwerpen

Aan de hand van de reacties op de schetsontwerpen, maakt de gemeente voorontwerpen.

6. Jij spreekt in op de voorontwerpen

Er is inspraak mogelijk. Hierbij deel je je zienswijze.

7. Gemeente neemt een besluit

Het college van burgemeester en wethouders neemt een besluit over de voorontwerpen.

8. Gemeente start werkzaamheden

De voorontwerpen worden overgedragen naar de uitvoerende partij (de aannemer). Vanaf dit moment begint de uitvoering van de ontwerpen.

Alles wat je moet weten

Waarom komt er een nieuwe tram?

De tram die nu rijdt op lijn 12 is niet voor iedereen (mindervaliden en kinderwagens) toegankelijk. De instap is te hoog. Daarom komt er een nieuwe lagevloertram. De nieuwe tram is breder en langer dan de tram die nu rijdt. Daarom moeten straten en tramhaltes worden aangepast. 

In de Goudenregenstraat, Goudenregenplein en de Duivelandsestraat moet ruimte gemaakt worden voor de nieuwe tram en tramhaltes. De gemeente kijkt ook of de weg veiliger gemaakt kan worden en of er meer groen kan komen. 

Wat staat er al vast en waar kan ik nu over meedenken?

De gemeente heeft basiskeuzes uitgewerkt. Het verschilt per straat en tramhalte welke basiskeuzes vaststaan en waar nog een keuze mogelijk is.

  • Voor de Goudenregenstraat zijn er vijf basiskeuzes waar je op kunt reageren. In elke basiskeuze is er meer ruimte gemaakt voor de bredere lagevloertram. De basiskeuzes verschillen in hoeveel ruimte er in de straat is voor de auto, fiets, voetganger, parkeren en groen.
  • Voor het Goudenregenplein worden er nu nog geen basiskeuzes voorgelegd. Dit hangt namelijk af van de basiskeuze die voor de Goudenregenstraat wordt gemaakt. Als in de Goudenregenstraat bijvoorbeeld wordt gekozen voor fietspaden of fietsstroken moet dit ook worden doorgetrokken in het ontwerp Goudenregenplein. De basiskeuze voor het Goudenregenplein volgt daarom later.  
  • Voor de tramhalte Sportlaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram. 
  • Voor de tramhalte Dr. Van Welylaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram. 
  • Voor de Duivelandsestraat zijn er vier basiskeuzes waar je op kunt reageren. In elke basiskeuze is er meer ruimte gemaakt voor de bredere lagevloertram. De basiskeuzes verschillen in hoeveel ruimte er in de straat is voor de auto, fiets, voetganger, parkeren en groen.
  • Voor de tramhaltes Tholensestraat en Markenseplein staat de basiskeuze al vast. De tramhaltes worden gecombineerd, waarbij de tramhalte Tholensestraat komt te vervallen. Deze tramhalte vervalt, omdat er weinig instappers zijn op deze haltes. Het Markenseplein wordt behouden zodat strandbezoekers niet ver hoeven te lopen.

 

Wat gebeurt er met mijn reacties op de basiskeuzes?

Voor de Goudenregenstraat en Duivelandsestraat bepaalt de gemeente op basis van de stemmen en de genoemde voor- en nadelen welke basiskeuze wordt uitgewerkt in een schetsontwerp. We kijken dus naar (1) hoeveel mensen voor een basiskeuze zijn en (2) waarom mensen voor of tegen zijn. De gemeente presenteert de schetsontwerpen in februari 2024 en geeft dan ook een uitleg hoe de reacties van bewoners en ondernemers zijn gebruikt. Vanaf dan kunnen jullie reageren op de schetsontwerpen.

Voor de tramhaltes Sportlaan, Dr. Van Welylaan, Tholensestraat en Markenseplein beantwoordt de gemeente de gestelde vragen. De vragen kunnen leiden tot nieuwe inzichten. Waar mogelijk bekijkt de gemeente hoe die nieuwe inzichten een plek kunnen krijgen in de schetsontwerpen. 

Hoe kan ik hierna nog meedoen?

Op basis van de reacties op de basiskeuzes maakt de gemeente schetsontwerpen per straat en tramhalte. Vanaf februari 2024 kun je reageren op deze schetsontwerpen.

De reacties op de schetsontwerpen gebruikt de gemeente om voorontwerpen te maken. In 2024 is er inspraak (zienswijze delen) mogelijk op deze voorontwerpen. 

Contact

Heb je vragen over dit project? Bekijk of je vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Zo niet, neem dan contact op met Simone Mark via projectbureau-nrr@denhaag.nl.  

Meer informatie

Meer informatie over de vernieuwingen van deze en de andere tramlijnen, vind je op Denhaag.nl.

Hou mij op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom tramlijn 12 in de Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk en Duindorp?

Hou mij op de hoogte

Deel dit project:

Tijdlijn

Eerste helft 2023

De gemeente werkt de basiskeuzes uit

16 mei tot en met 15 juli 2023

Reageer op de basiskeuzes

Juli 2023 tot en met januari 2024

De gemeente maakt schetsontwerpen op basis van de reacties op de basiskeuzes

April 2024

Jij reageert op de schetsontwerpen

Kwartaal 3 en 4 2024

De gemeente maakt voorontwerpen op basis van de reacties op de schetsontwerpen

Kwartaal 4 2024 & kwartaal 1 2025

Jij spreekt in op de voorontwerpen

Begin 2025

Het college van burgemeester en wethouders neemt een besluit over het voorontwerp

2028

De gemeente start de werkzaamheden

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte

Geef mij een nieuwe code

Annuleren