Hoe kan de gemeente goed naar kinderen en jongeren luisteren? Hoe wil jij je idee het liefst met de gemeente delen? Als jij je niet fijn voelt of stress hebt, hoe wil jij deze gevoelens dan delen of wat wil jij doen om je beter te voelen? En wat vind jij belangrijk om goed te kunnen spelen en chillen?
Tijdens een Kidslab en Jongerenstadslab hebben kinderen en jongeren samen met de gemeente oplossingen voor het actieplan bedacht. De dag bestond uit verschillende werkvormen. Vaardigheden zoals brainstormen, pitchen en prototypes maken zijn aan bod gekomen.
In Buurthuis De Mussen hebben 32 kinderen van 4 basisscholen in Den Haag oplossingen voor het actieplan bedacht. De kinderen hebben in groepen gebrainstormd en hun idee tot prototypes uitgewerkt.
Wil je zien hoe het eraan toeging? Bekijk het filmpje!
In samenwerking met Centrum1622 organiseerde de gemeente op 21 november 2024 een Kidslab en op 28 november 2024 een Jongerenstadslab. Basisscholen uit de stad en hun docenten of begeleiders konden met een klas deelnemen. Ook jongerenwerkers uit de stad waren samen met hun jongeren uitgenodigd om deel te nemen.
Hier deden 32 kinderen (9 tot 12 jaar) van 4 Haagse basisscholen en 19 jongeren (11 tot 20 jaar) aan mee. Ze werkten samen aan oplossingen voor een meer kindvriendelijke stad. De kinderen en jongeren kwamen uit wijken in Escamp, Centrum en Laak.
Kinderen willen graag meedenken, maar ze ervaren frustratie door een gebrek aan actie vanuit de gemeente. Ze pleiten voor meer directe kanalen zoals een ideeënbus of een digitale tool zoals Houseparty of een buurtapp waar je ideeën kunt delen.
Ook laten de deelnemers weten dat ideeën die ze op school delen in de leerlingenraad of jongerenmedezeggenschapsraad nog beter opgepakt kunnen worden door de gemeente. Nu duurt het nog te lang voordat er iets met hun idee gebeurt. Sommige kinderen en jongeren denken dat dit in de toekomst beter kan door bijvoorbeeld per wijk een jongerenpanel op te richten. Andere kinderen en jongeren denken dat het een goed idee is om via hun jongerenwerker, buurtsportcoach of school ideeën te delen met de gemeente.
“Het is belangrijk dat de gemeente ons serieus neemt, omdat wij ook meningen en ideeën hebben over hoe dingen beter kunnen.”
“Het moet makkelijk zijn om online zorgen of klachten over mijn wijk te delen.”
“Fiches voor eten verdien je door vragen te beantwoorden en actief mee te denken over onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren.”
Maak een online vrolijke tool waar kinderen en jongeren hun ideeën en zorgen anoniem of openbaar kunnen delen. Kinderen en jongeren vinden het belangrijk dat de gemeente deze ideeën oppakt, uitwerkt en terugkoppeling geeft over de voortgang.
Plaats een ideeënbus of klachtendoos op elke school en in elk buurthuis. Hier kunnen kinderen en jongeren bijvoorbeeld via een briefje, filmpje, foto) hun ideeën kunnen achterlaten. Een belangrijk aandachtspunt is dat er aandacht is voor privacy en anonimiteit. Jongeren vinden het ook belangrijk dat er QR-codes op de bus staan, zodat je ook digitaal je idee of zorg kan delen. Jongeren willen hun zorg delen met iemand die zij kennen en vertrouwen, bijvoorbeeld een jongerenwerker. Die kan terugkoppeling geven over wat er met de klacht is gebeurd. Jongeren vinden het belangrijk dat de gemeente deze ideeën oppakt, uitwerkt en terugkoppeling geeft over de voortgang.
Organiseer activiteiten die beter bij kinderen en jongeren passen. Jongeren geven aan elkaar beter te begrijpen dan volwassenen. Zij willen graag door de gemeente geholpen worden om zelf hún activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld dat ze gebruik kunnen maken van ruimtes in buurthuizen en prijzen kunnen verloten om jongeren te waarderen voor hun ideeën en inzet. Een ‘Bingo’ op dinsdag met eetkraampjes en cadeautjes is een voorbeeld van een positieve manier om jongeren bij elkaar te brengen en hun stem te laten horen. Kinderen en jongeren vinden het belangrijk dat deze activiteiten gratis zijn.
Kinderen hebben behoefte aan veilige manieren om gevoelens te delen. Zoals via vertrouwenspersonen of bij begeleide activiteiten. Ze zien een combinatie van fysieke plekken en digitale ondersteuning als ideaal.
Een wens is een combinatie van spelen/afspreken én een luisterend oor zijn. Maar ook een digitaal luisterend oor (website/beeldbellen/chatten). Dit zou volgens hen goed kunnen met een online tool. Het moet wel een beetje vrolijk zijn!
“Dit zou op een centrale, goed bereikbare plek in Den Haag moeten zijn en ingericht om jongeren zich direct op hun gemak te laten voelen.”
“Het is belangrijk dat een vertrouwenspersoon beschikbaar is voor één-op-één gesprekken én voor groepssessies.”
De kinderen en jongeren geven aan dat ze het fijn vinden om activiteiten te doen zoals workshops, tekenen, knutselen of sporten die helpen om emoties te verwerken. Creatieve sporten worden genoemd als dansen en muziek maken, maar ook boksen bijvoorbeeld. Ook het luisteren naar podcasts of het spelen van spelletjes kan hen helpen om over gevoelens te praten en minder stress te hebben. Ze vinden het belangrijk om deze activiteiten gratis te maken en te organiseren op een centrale plek in de wijk, zoals een buurthuis. Wel met aparte tijden voor kinderen en jongeren.
Het is voor hen belangrijk dat er een vertrouwenspersoon, buurtsportcoach of jongerenwerker bij aanwezig is. Deze persoon moet beschikbaar zijn voor één-op-één gesprekken en voor groepssessies. "Een jongerenwerker is ‘als een grote zus’ voor mij en kan ik appen.” Ook vinden de kinderen en jongeren het belangrijk dat kinderen die problemen thuis hebben, of die gepest worden of vluchteling zijn extra geholpen worden om mee te kunnen doen.
Kinderen stellen voor om bijeenkomsten te organiseren waarin ze leren praten over en uiting geven aan hun gevoelens. Dat kan zijn in buurtcentra, online, de bibliotheek en via posters op bijvoorbeeld scholen en andere plekken waar kinderen (met hun ouders) komen. De kinderen geven aan dat de ruimte voor deze bijeenkomsten een gezellige en huiselijke sfeer moet hebben, met lage tafels en kussens waar ze op de grond kunnen zitten. De ruimte moet voorzien zijn van spelletjes, eten en drinken, zodat kinderen zich thuis en comfortabel voelen.
Kinderen geven aan dat familie en vrienden belangrijk zijn en steun kunnen bieden. Tegelijkertijd ervaren kinderen barrières bij het bespreken van gevoelens of conflicten, omdat familie niet altijd toegankelijk is als gesprekspartner. Openheid en vertrouwen binnen het gezin en binnen de vriendenkring is belangrijk.
Jongeren krijgen graag meer voorlichting over thema's zoals schulden, seksuele voorlichting, loverboys en zwangerschap. Het is daarbij goed om deze voorlichting te geven op bekende plekken in de wijk zoals een buurthuis en met mensen die zij vertrouwen zoals een jongerenwerker. Het is fijn als ze daarbij oefeningen krijgen die helpen om te praten over zichzelf, het een comfortabele setting is en het ook leuk blijft door bijvoorbeeld ook spelletjes te spelen. Daarbij is voorlichting voor jongens en meiden apart.
Een digitale plek die lijkt op Facetime en Snapchat, zodat het een vrolijke plek is waar kinderen en jongeren met anderen kunnen praten over waar ze mee zitten. Ze noemen WhatsApp bijvoorbeeld als iemand alleen wil zijn maar wel wil praten. Promotie kan via posters en QR-codes in openbare ruimtes.
Te weinig speelplekken, te weinig licht, (drugs)afval, enge volwassenen op straat, jongeren die domineren met scooters en vapes en niemand die op je let. Dit zorgt ervoor dat kinderen en jongeren niet goed en veilig kunnen spelen en chillen. Kinderen vragen om toezicht, speelplekken voor kinderen jonger dan 18 jaar en activiteiten die passen bij hoe oud iemand is en wat hij leuk vindt.
"Veel speeltuinen en voetbalvelden in mijn buurt zijn vervallen of liggen vol met afval.”
“Schoolpleinen zijn vaak te klein en openbare speeltuinen richten zich alleen op jonge kinderen.”
Kinderen en jongeren willen graag veilig spelen en chillen. Volwassenen (ouders of wijkagenten) die toezicht houden bij speelplekken, het plaatsen van camera's en goede verlichting geven kinderen en jongeren een veilig gevoel. Een vast gezicht zoals een wijkagent is fijn, want diegene is bekend en vertrouwd. Beheerder of hek dat beheerd kan worden. Wat kinderen en jongeren ook belangrijk vinden is dat de speeltuinen rookvrij zijn. En dat er speeltuinen zijn die speciaal voor kinderen onder de 18 jaar en hun ouders.
Kinderen en jongeren hebben behoefte aan meer leuke activiteiten die voor of door hen georganiseerd worden. Zoals buurtfeesten, wekelijks gratis sportlessen in de wijk (buurthuizen of scholen) om gezond te blijven en minder stress te hebben, spelletjesavonden, make-up workshops, sporttoernooien. Om zelf activiteiten te organiseren willen jongeren graag budget om zelf dingen te organiseren in bijvoorbeeld het buurthuis.
Om beter te kunnen spelen is er meer variatie nodig, bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke speeltoestellen, speel- en chillplekken speciaal ontworpen voor jonge en oudere kinderen. Ook zijn er meer (openbare) speeltuinen nodig waar grotere groepen kinderen of jongeren samen kunnen komen en dus niet te klein (zoals een schoolplein).
Om beter te kunnen spelen geven de kinderen en jongeren aan dat er schuilplekken nodig zijn tegen regen of felle zon. En als speeltoestellen of een deel van de speeltuin overdekt is kan die het hele jaar gebruikt worden.
Om beter te kunnen spelen in speeltuinen willen ze graag dat bestaande speeltuinen verbeterd worden met meer zitplekken, bloemen, kleurrijke elementen en lichtjes. Ze zijn enthousiast over fantasierijke en avontuurlijke speeltoestellen zoals waterelementen, een overdekte trampoline, een kabelbaan maar ook meer voetbalgoaltjes/veldjes.
De gemeente gaat op basis van deze ideeën en oplossingen acties uitwerken. Daarna gaat de gemeente werken aan het maken van het actieplan. Kinderen en jongeren kunnen meedenken met het maken van het actieplan.
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.