Situatie zoals deze nu is
De bestaande beleidsregels zijn sinds 2016 meerdere keren aangepast. Eén overzicht van alle beleidsregels is er niet. Zowel horecaondernemers als omwonenden hebben aangegeven behoefte te hebben aan duidelijke regels rondom terrassen. Om aan deze behoefte te voldoen en onze Haagse ondernemers beter van dienst te zijn, wordt het terrassenbeleid verduidelijkt. Denk onder andere aan: opnemen van definities, tekstuele verbeteringen in de bestaande regels en voorwaarden die voorheen tijdens het adviesproces werden gedeeld, nu zoveel mogelijk vanaf de start in het beleid opnemen, zodat ondernemers deze direct in hun aanvraag kunnen verwerken.
Situatie zoals deze wordt
Er is een duidelijke behoefte aan heldere en toegankelijke regels voor terrassen.
Situatie zoals deze nu is
In het huidige beleid wordt straatmeubilair niet verplaatst voor het inrichten van terrassen. Dit betekent dat bepaalde belangrijke voorzieningen, zoals invalideparkeerplaatsen en laad- en losplekken, behouden blijven en niet worden opgeofferd voor terrassen. Ook ander straatmeubilair, zoals palen, verkeersborden en vaste elementen, blijft in de regel op de oorspronkelijke locatie staan.
Sitautie zoals deze wordt
Toezicht
De Handhavingsorganisatie onderzoekt de denkrichtingen voor de aanpassingen in het beleid. Zodra daar meer over bekend is, zal dat worden teruggekoppeld.
Tijdens de participatie gaven veel deelnemers aan dat handhaving een belangrijk aandachtspunt is. Ze benadrukten het belang van duidelijke regels en goede naleving daarvan, zoals het aanpakken van illegale terrassen en het controleren of terrasafmetingen binnen de toegestane grenzen blijven.
Regel zoals deze nu is
Op dit moment bestaan er geen vaste afmetingen voor terrassen van kiosken op pleinen. Omdat kiosken op pleinen geen gevelterras hebben, is het onduidelijk welk deel van het terras als hun vaste terras (lees: gevelterras) kan worden aangemerkt. Om ondernemers zekerheid te bieden over een afgebakend terrasgedeelte, wat hen in staat stelt hierin te investeren, denken wij aan het toekennen van een vast stuk terras.
Denkrichting voor het toevoegen van een regel
Regel zoals deze nu is
Voor bedrijfspanden op hoeken kan de bestaande regel voor een rechte obstakelvrije doorloopruimte een uitdaging zijn. Je kunt namelijk geen 1,5 meter in een rechte lijn hebben op deze locaties.
Denkrichting voor een aanpassing van deze regel
Op basis van nieuwe inzichten tijdens gesprekken denkt de gemeente aan een toevoeging aan het beleid.
Er zijn vragen of opmerkingen binnengekomen. Deze vragen heeft de gemeente uitgezocht of zijn wij nog aan het onderzoeken. Heb je nog andere vragen of is er iets niet duidelijk? Neem contact op met terrassenbeleid@denhaag.nl.
Momenteel krijgen ondernemers geen herinnering dat hun terrasvergunning verloopt. Dit moeten zij zelf in de gaten houden. Wij gaan onderzoeken of wij herinneringen kunnen versturen bij het verlopen van vergunningen.
We nemen de zorgen van horecaondernemers over de duur van vergunningen serieus. Ondernemers hebben aangegeven dat het lastig is om (meer) te investeren als zij slechts voor een korte periode zekerheid hebben over hun terraslocatie. De huidige vergunningsperiode voor een terras recht voor eigen gevel is 5 jaar en voor de gevel van een ander bedrijfspand 1 jaar. We gaan onderzoeken of langere vergunningsperiodes wenselijk zijn voor gevelterrassen, zodat ondernemers een stabielere basis hebben om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten
Een Bibob-toets wordt uitgevoerd bij een aanvraag voor een terrasvergunning als de exploitant geen drank- of horecavergunning heeft. Dit is persoonsgebonden en volgt uit de Regeling Bibob Den Haag 2021, artikel 2 sub g. Het terrasbeleid en artikel 2:10 APV hebben een ander doel en staan los van de Bibob-toets, die pas plaatsvindt wanneer de vergunning op basis van deze regels verleend zou moeten worden. De toets kan leiden tot weigering van de vergunning. We kunnen de terrasvergunning niet koppelen aan adres in plaats van persoon.
Deze kaart biedt vooral inzage en transparantie. Er is momenteel op Den Haag op Kaart een laag aangemaakt met alle horeca exploitatievergunningen. Klik bij “Lijst met lagen” op horecavergunningen. Voor ondernemers, bewoners én de gemeente zou het bovendien praktisch zijn als de kaart ook de oppervlakte van het vergunde terras weergeeft. Wij gaan onderzoeken of dit mogelijk is.
Sommige ondernemers hebben aangegeven dat de gemeente bij het verlenen van terrasvergunningen rekening zou moeten houden met een maximumaantal vergunningen per locatie. Zij stellen dat wanneer een nieuwe onderneming zich vestigt rond een plein waar al veel terrassen zijn, er geen ruimte meer overblijft. Hierdoor is het voor de nieuwe ondernemer niet mogelijk om een terras te plaatsen. Volgens deze ondernemers gaat het toelaten van nieuwe terrassen ten koste van de bestaanszekerheid van andere, vaak langer gevestigde ondernemers. Als gemeente zullen wij geen maximumaantal terrasvergunningen per plein invoeren. Wij vinden het belangrijk dat iedere horecaondernemer, ongeacht hoe lang deze gevestigd is, recht heeft om een terras aan te vragen. Het beleid is gericht op het borgen van een eerlijke verdeling van de openbare ruimte.
De terrasvergunning wordt niet opgenomen in de exploitatievergunning. Op deze manier worden mengvormen van detailhandel met alcoholvrije horeca gestimuleerd. Dit heeft een positief effect op het winkelaanbod in de winkelgebieden. En zo blijft het voor alcoholvrije horeca mogelijk om zonder een exploitatievergunning een terras te voeren.
Dit is er al. Sinds oktober 2024 is het Ondernemersportaal 4 dagen per week bezet door het APV-team. Zij zijn aanwezig op dinsdag van 9.00 tot 17.00 uur en van woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.
Ondernemers kunnen terecht voor hulp bij het invullen van aanvraagformulieren en het indienen van tekeningen. Daarnaast kunnen zij inhoudelijke informatie krijgen over het beleid, updates over lopende dossiers, en uitleg over de benodigde Bibob-documenten etc. Als er inhoudelijke vragen over Bibob zijn, schakelt de medewerker met het Bibob-team.
Tijdens afwezigheid van de APV-medewerkers nemen collega’s van de Horecabalie en het Ondernemersportaal de vragen over, zodat er altijd iemand beschikbaar is om de ondernemer te woord te staan. Deze vragen worden vervolgens aan APV doorgegeven en de volgende dag opgepakt op het Ondernemersportaal, of indien nodig, op afspraak. Daarnaast is team APV ook direct bereikbaar via het algemene telefoonnummer 070 353 6906 of per e-mail via apv-vergunningen@denhaag.nl.
Wij hebben vaak teruggekregen dat plantenbakken een mooie uitstraling moeten hebben en goed onderhouden moeten worden. Wij willen een ontwerp maken voor de ‘ideale’ terras plantenbakken, die laag, mobiel, natuurlijk ogend, duurzaam, betaalbaar en onderhoudsvriendelijk zijn. Deze ontwerpen worden ter inspiratie gedeeld met ondernemers. Het gebruik van deze plantenbakken wordt niet verplicht en niet gekoppeld aan het verlenen van een terrasvergunning
Er is een wens om te onderzoeken of legalisatie voor bestaande overkappingen mogelijk is. Overkappingen zijn omgevingsvergunningplichtig en worden niet geregeld in het terrassenbeleid. We gaan onderzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn.
Op de website is geen specifiek meldpunt voor illegale terrassituaties. Dat maakt het moeilijker om een melding te maken. Meldingen worden nu ook vaak via de algemene mailbox of de terrassenbeleid mailbox gedaan. Wij gaan onderzoeken of wij dit kunnen verbeteren door bijvoorbeeld de mogelijkheid voor meldingen over terrassen beter vindbaar te maken op de meldingenpagina van de website van de gemeente.
Voor terrassen bij ambulante handel geldt, zoals aangegeven in de Verordening Straathandel: De verkoopinrichting heeft een maximale omvang van 12 m2 met een bijbehorende ruimte voor uitstallingen, tafels en stoelen van maximaal 8 m2.
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.