De gemeente heeft in 2 fasen reacties verzameld over de nieuwe terrasregels. In fase 1 gaven (horeca)ondernemers, bewoners, bezoekers en organisaties hun mening over wat voor hen belangrijk is op een terras. Met deze informatie heeft de gemeente een richting voor de toekomstige terrasregels bedacht. In fase 2 konden dezelfde groepen mensen weer reageren. De resultaten van deze ronde zijn nu bekend. Hieronder lees je meer.
In fase 1 heeft de gemeente de behoeften en belangen van ondernemers, bewoners, bezoekers en andere belanghebbenden verzameld. Met deze reacties heeft de gemeente richtingen bedacht voor het aanpassen van de terrasregels. In fase 2, van 17 december 2024 tot en met 8 januari 2025, konden deelnemers via deze website reageren op deze verschillende denkrichtingen. Sommige reacties in fase 2 waren hetzelfde als in fase 1. Deze zijn al meegenomen in de gepresenteerde denkrichtingen. Andere reacties hebben extra inzichten gegeven en hebben de denkrichtingen verder aangescherpt.
In fase 1 hebben 91 horecaondernemers en 782 bewoners en bezoekers gereageerd. In fase 2 konden de deelnemers per onderwerp reageren:
De nieuwe regels voor terrassen gaan in op 1 maart 2025. Ze gelden voor nieuwe aanvragen. Bestaande vergunningen veranderen niet en blijven geldig voor de vergunningsperiode.
Vanaf 1 maart 2025 veranderen de volgende dingen:
Tijdens gesprekken met bewoners en ondernemers zijn belangrijke aandachtspunten genoemd. Deze gaan over toegankelijkheid en het aanvraagproces voor vergunningen. Dit leidt nu nog niet tot veranderingen, maar de gemeente onderzoekt dit verder.
Aan het einde van het zomerterrasseizoen wordt het nieuwe terrassenbeleid geëvalueerd. De gemeente kijkt of de nieuwe regels werken of dat aanpassingen nodig zijn. Afhankelijk van de uitkomst kunnen de regels worden aangepast. Dit betekent dat er geen blijvende rechten zijn op de regels die vanaf 1 maart 2025 gelden, zelfs niet als je hierin hebt geïnvesteerd.
Wil je een bericht ontvangen zodra de evaluatie plaatsvindt? Stuur dan een een e-mail met je mailadres naar terrassenbeleid@denhaag.nl.
Wij willen ook graag weten hoe je het hebt ervaren om mee te denken over het terrassenbeleid.
Afscheidingen kunnen dienen als natuurlijke gidslijn voor mensen met een visuele beperking.
Afzetkoorden nemen minder ruimte in en sluiten aan bij de eerdere investeringen van ondernemers. Voorkom wel struikelgevaar bij afzet koorden.
Maatwerk voor locaties met windhinder.
De bestaande minimale doorloopruimte op stoepen (150 cm) en in voetgangersgebieden (350 cm) wordt niet gewijzigd.
Momenteel wordt een loopvisie gemaakt. Deze loopvisie wordt in lijn met het terrassenbeleid opgesteld. Uit het participatietraject kwam ook de wens om na te gaan of de nu aangehouden doorloopruimte nog wel voldoet.
Er zijn nieuwe beleidsregels toegevoegd om beter rekening te houden met toegankelijkheid, zoals afstandseisen.
Bekeken wordt of aan het einde van het zomerterrasseizoen nog extra toezicht moet plaatsvinden.
Je mag een tijdelijke vlonder plaatsen in het zomerterrasseizoen bij een (lagergelegen) parkeervak met stoepbanden. De terrasvlonder moet even hoog zijn als de stoep Zo kunnen mensen veilig het terras op.
Er is kritiek op het "privatiseren" van publieke ruimte door terrassen.
Bewoners willen dat pleinen niet helemaal ingenomen worden door terrassen. Zo blijft er genoeg ruimte over voor groen, speelruimtes, evenementen en zitplekken zonder consumptieverplichting.
Bewoners voelen zich vaak buitengesloten bij besluitvorming; het overleg is te veel gericht op ondernemers.
Nu staan de regels voor terrassen verspreid over verschillende documenten en dat is onoverzichtelijk. Dit gaat veranderen: alle regels komen in 1 document voor meer duidelijkheid en samenhang.
Iedereen wil duidelijke regels in eenvoudige taal. Daarom maakt de gemeente een brochure met korte teksten en plaatjes. Deze brochure bevat niet alleen de regels voor terrassen, maar ook informatie over gerelateerde onderwerpen zoals terrastijden, geluid, duurzaamheid en rookvrije terrassen.
Er wordt vaak gevraagd naar controle op de naleving van de regels. Zoals toezicht op geplaatste terrassen die in strijd zijn met de vergunning. Maar ook toezicht op de doorloopruimte voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. De gemeente moet goed kijken wat op dat moment het belangrijkst is voor de inzet van handhavers op de naleving van de terrasregels. Want ze kunnen niet overal tegelijk zijn.
Het betalen voor het in gebruik nemen van gemeentegrond voor het plaatsen van een terras (beprijzen) was geen onderdeel van het terrassenbeleid. Maar het werd wel vaak genoemd in dit participatietraject. Ondernemers reageerden verschillend op het idee van een bijdrage voor het gebruik van openbare ruimte. Sommige bewoners vinden het oneerlijk dat je wel moet betalen voor parkeren, maar niet voor het plaatsen van een terras. Ook moet je voor een marktkraam op een plein wel betalen, terwijl een terras daar gratis mag staan.
Bij hoeken of bijzondere situaties wordt de obstakelvrije doorloopruimte in een rechte lijn aangepast aan de weg of stoep.
De resultaten van het participatieproces zijn bij de verantwoordelijke afdeling terechtgekomen. Verdere stappen worden onderzocht.
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.