In mei 2024 hebben bewoners en bezoekers aangegeven hoe ze het gebied van de keerlus nu gebruiken, wat ze belangrijk vinden voor de nieuwe inrichting en welke sfeer ze bij het gebied en bij de halte vinden passen. Bewoners hadden opmerkingen over de locatiekeuze van de gemeente en kwamen met alternatieve locaties. HTM en de gemeente hebben de suggesties van de bewoners onderzocht. In plaats van één locatie zijn er drie locaties die voldoen aan de gestelde eisen: locatie ‘Dorp’, locatie ‘Duin’ en locatie ‘Strand’. Bewoners konden van 13 september tot en met 1 oktober 2024 stemmen op de locatie en het wel of niet hergebruiken van historische spanten. Ook konden zij voor- en nadelen omschrijven van de locaties.
In totaal zijn er 172 stemmen uitgebracht. Bijna alle deelnemers komen uit Scheveningen en 73% uit postcodegebied 2583 en 2584 (dichtbij de keerlus). De gemeente en HTM hebben ook gesproken met een aantal koepelorganisaties, zoals Stichting Voorall en Rover.
Locatie 'Dorp' kreeg de meeste stemmen (64%). In deze variant ligt de halte dicht bij de Jacob Pronkstraat, zo ontstaat ruimte voor een groenere inrichting in het gebied richting de boulevard.
De koepelorganisaties gaven aan dat het belangrijk is dat de boulevard en een tramhalte goed bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld mindervaliden. Alle locaties bieden een toegankelijke halte, maar zij vinden de boulevard het meest toegankelijk via locatie ‘Strand’. Bij deze locatie hoeven reizigers niet via een hellingbaan bij de boulevard te komen, maar stappen de reizigers direct op boulevardniveau in en uit de tram. Locatie 'Strand’ kreeg 19% van de stemmen en locatie ‘Duin’ kreeg 17% van de stemmen.
Van de stemmers op locatie ‘Dorp’ willen de meesten (79%, met name buurtbewoners) geen historische spanten op deze plek. Zij geven als motivatie dat zij vrezen dat de hoge en brede spanten veel zeezicht ontnemen.
De gemeente en HTM waarderen de betrokkenheid van alle participanten en koepelorganisaties. Op basis van de overtuigende voorkeur in de stemmen is besloten locatie ‘Dorp’ te kiezen en deze verder uit te werken zonder het hergebruik van spanten.
De komende maanden willen de gemeente en HTM de halte op locatie ‘Dorp’ en het gebied eromheen verder ontwerpen. Mede op voorstel van de bewonersvereniging, heeft de gemeente de participatie in deze fase anders ingericht. De gemeente en HTM hebben een ‘elftal van de lus’ samengesteld. Dit team van bewoners en ondernemers representeert de omgeving en verschillende belangen. Het elftal bestaat uit bewoners uit de volgende straten en partijen: Zeeruststraat (3 bewoners), Jacob Pronkstraat (2 bewoners), Weststraat (3 bewoners), Kompasstraat (1 bewoner), bewonersorganisatie WOS, BIZ Keizerstraat.
Het elftal zal in twee bijeenkomsten samen met experts van de gemeente het ontwerp verder uitwerken. Dit doen we aan de hand van vooraf vastgestelde kaders. Het resultaat wordt verder uitgetekend en getoetst door een aantal belangengroepen (zoals Stichting Voorall, Rover en de Vereniging van Strandexploitanten) en interne toetsingscommissies van de gemeente (zoals de Advies Commissie Openbare Ruimte). In januari 2025 wordt het definitief schetsontwerp opgeleverd. Via de website en e-mailupdates houden we bewoners tussentijds op de hoogte.
Het complete ontwerpproces verloopt in drie fases: een schetsontwerpfase, een voorlopig ontwerpfase en een definitief ontwerpfase. Het elftal van de lus richt zich nu op de eerste fase, het schetsontwerp. Daar gaat het om de globale toegangs- en verblijfsplekken binnen het gebied. Een verdeling van de functies zoals groen, spelen, zitten en wandelen. De globale plek voor de tramhalte is tijdens participatiefase 2 bepaald. Hoewel de globale plek van de tramhalte bepaald is, willen we tijdens de schetsontwerpfase ruimte bieden om de halteplek verder te optimaliseren. Hiermee lopen we iets vooruit op de volgende ontwerpfase. Tijdens de tweede fase, het voorlopig ontwerp, werken we de globale toegangs- en verblijfsplekken in het gebied verder uit. We verwachten in maart 2025 te starten met het opstellen van een voorlopig ontwerp. Ook in deze fase willen we graag samenwerken met een team van bewoners en partijen die de omgeving en verschillende belangen representeren.
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.