Deze variant is gebaseerd op de varianten Strand en Duin uit de vorige stemronde. De halte komt op de hoogte waar de tramsporen en instaphalte nu liggen (8,50 m +NAP). De positie van de halte wordt bepaald door de technische eisen van HTM voor bochten en wissels. Om bredere bochten mogelijk te maken, komt de halte iets meer in de richting van de plek van halte Duin. De ligging wordt ook bepaald door de ruimte die nodig is om het hoogteverschil van ongeveer 1,70 meter tussen de halte en de Strandweg te overbruggen met een hellingbaan voor mindervaliden.
Bij een meerderheid (minimaal 5% verschil) van stemmen op één van de twee locaties houden de gemeente en HTM zich aan de uitslag. De voorkeursvariant wordt door de gemeente verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Bewoners, ondernemers en bezoekers kunnen meedenken over de uitwerking van het voorlopig ontwerp. Bij minder dan 5% verschil van stemmen gaan de gemeente en HTM in beraad over de uitslag en het vervolg.
In het losloopgebied zijn de paden in verhouding smal.
In het losloopgebied worden een paar banken geplaatst.
Een ongeveer 4 meter brede hellingbaan voor fietser en hulpdiensten verbindt de Strandweg (boulevard) met de Zeeruststraat.
Het groen krijgt zoveel mogelijk een duinsfeer, met soorten (vooral grassen en lagere struiken) die in de duinen thuishoren.
Dit schetsontwerp is gemaakt op basis van wensen en ideeën van deelnemers in participatiefase 1 en het ‘elftal van de lus’. Bekijk de gegeven reacties. Hiermee werkt de gemeente het schetsontwerp verder uit tot een voorlopig ontwerp.
Na deze fase gaat de gemeente het schetsontwerp voor de gekozen halte verder uitwerken tot een voorlopig ontwerp. Hierbij gebruiken we de reacties op het gebied.
Dit is de slechtste optie. Het gebied wordt volledig doorsneden omdat de halte meer naar het midden ligt (richting vorige locatie Duin). Daardoor blijft er veel minder ruimte over voor Groen, voorzieningen en losloopgebied! De halte ligt hoger dan bij Dorp-laag en neemt door de pontificale ligging naar het midden het meeste zeezicht weg voor de bewoners. De scherpe bocht van de sporen gaat méér geluidsoverlast geven! Op deze locatie wordt het hele duingebied één groot rangeerterrein!!
De scherpe bocht gaat tevens méér geluidsoverlast geven omdat er, voorafgaand aan die bocht, geen rem-momenten meer zijn (zoals de huidige uitstaplocatie en parkeerplaats voor pauze/wisseling HTM personeel). De tram houdt dus een hogere snelheid in de bocht, terwijl juist de combinatie van bocht/snelheid de geluidsoverlast bepaalt! Bij optie Dorp-laag speelt dit niet omdat de sporen hier vrijwel recht liggen.
Daarnaast groeit er op deze plek een zeldzame morielje die op de Rode Lijst staat, waar een specifieke zorgplicht voor geldt (Art 11.27 Bal). Dit betekent “dat als een initiatiefnemer redelijkerwijs kan weten dat er zich hier een soort van de Rode Lijst (als bedoeld in artikel 2.19, vijfde lid, onder a, onder 3) voordoet, hij of zij deze inventariseert, potentiële nadelige effecten in kaart brengt, preventieve maatregelen treft, nagaat of deze werken en eventueel de activiteiten staakt”.
Beter de activiteiten hier helemaal niet starten dus! Er is immers een alternatief! Door een halte/werkzaamheden op locatie strand is het vrijwel zeker dat de soort hier zal verdwijnen! Laat de lelijke kooi hier staan, hier heeft niemand er last van (blijft onder talud), dan hoeft hier niet gegraven te worden en blijft de soort gespaard! Scheelt ook nog een hoop kosten! Dat geld kan dan naar 'meer Groen' bij de inrichting van Dorp-laag! Zie reacties ecoloog Mathijn Speelman bij vorige stemming!
Hoewel ik het geen slecht ontwerp vind, ben ik teleurgesteld in het proces. Er is MASSAAL gekozen voor het ontwerp 'dorp laag'.Vervolgens wordt er een soort inspraakgroep opgericht die de bewoners heet te vertegenwoordigen, waar men net doet of zijn neus bloedt en een ander onderwerp inbrengt. Je gaat dan denken waarom die mensen in die groep hebben plaatsgenomen. Bij een volgende toeting een procedure daarvoor ontwikkelen, anders heeft inspraak geen zin.
Ja precies! Het proces was al afgerond na de 1e stemming, de uitslag stond vast. De bijeenkomst van die ‘inspraakgroep’ had als doel een mooi ontwerp voor locatie Dorp te maken. Onder grote druk van slechts een paar bewoners die het niet met ‘uitslag Dorp’ eens waren laat het projectteam hen vervolgens de locatiediscussie heropenen terwijl die met de 1e stemming al afgesloten was! Er was trouwens zelfs in die ‘inspraakgroep’ geen meerderheid voor het toevoegen van nieuwe locaties!
Maar ja, ‘Strand’ is de voorkeurslocatie van de projectgroep. Valt ook wel af te lezen aan de plaatjes (zie vooral afb. 8 van beide locaties, staat dus ook op de flyer en in de Scheveninger): ‘Strand’ minuscuul klein, helemaal aan de zijkant van het gebied. ‘Dorp’ megagroot, en door bewust gekozen perspectief bijna middenin het gebied. Feitelijk is het andersom: ‘Strand’ komt bijna middenin, ‘Dorp’ aan de zijkant van het gebied. Met 3 sporen op 'Strand' wordt het gebied één groot rangeerterrein!
Je bent trouwens niet de enige die teleurgesteld is. Veel bewoners zijn teleurgesteld of kwaad en vinden dat het niet klopt wat het projectteam doet. Ik hoorde vandaag iemand zeggen “Als een paar mensen het niet met de uitslag van landelijke verkiezingen eens zijn worden er ook geen nieuwe politieke partijen toegevoegd om opnieuw naar de stembus te gaan”!
Als de voorkeur voor de dorp-variant zo overduidelijk was, zal dat bij deze stemming toch opnieuw blijken. Of was die voorkeur wellicht het gevolg van een gebrek aan een waardig alternatief? Daarbij complimenteer ik het projectteam voor de flexibiliteit om alsnog een optie verkiesbaar te stellen die eigenlijk al bij de eerste stemming beschikbaar had moeten zijn.
Niet persé, veel mensen menen dat het proces afgerond was en de uitslag vastlag. Vooral omdat dit ook op de website is vermeld: “Op basis van de overtuigende voorkeur in de stemmen, is besloten locatie ‘Dorp’ te kiezen”. Mensen zijn daarom niet meer zo alert, zijn er door het langdurige proces ‘wel klaar mee’ en/of überhaupt niet op de hoogte. Er is 'selectief' geflyerd, niet iedereen leest de Scheveninger, ziet het artikel over het hoofd, of leest alleen de kop en denkt 'ik heb al gestemd'.
Ook ziet niet iedereen het verschil tussen hoe de situatie er in werkelijkheid uit gaat zien en wat de afbeeldingen suggereren. Hierdoor kan het zijn dat mensen kiezen voor locatie Strand-laag omdat het op de afbeeldingen lijkt dat deze direct naast het talud ligt (zie “verscholen”, “in de schaduw van”, “wegvalt” etc.) terwijl hij in werkelijkheid veel meer naar het midden ligt.
Deze (vgl.) locatie is in het voortraject al afgevallen omdat hij niet haalbaar was doordat hij: “niet toekomstbestendig is, er geen derde perron mogelijk is, de halte niet voldoet aan de technische eisen, en de bocht niet haalbaar is omdat er te weinig ruimte is voor de halte en de bocht” (zie ‘eerder afgevallen locaties, optie 1’). Veel factoren dus die (zoals we helaas vaak zien) ineens aanleiding kunnen zijn voor ‘noodzakelijke’ aanpassingen in een latere fase of tijdens de aanleg...
Beste J. Franse, ik ben het eigenlijk wel met u eens. Ik mocht in dat groepje zitten (na een heel lang voortraject waarin gelukkig ook al heel veel voor en met de buurt bereikt is). De intentie van de gemeente en de deelnemers was om in die cocreatiesessies een prachting ontwerp te maken, en daarvoor stroomde ik over van ideeen waar een ieder plezier van zou hebben. Echter, tot mijn verbazing en teleurstelling is de tweede sessie kunnen 'ontsporen', waarna de gemeente besloot tot een 2e enquete
Beste J.M.A. Franse, die procedures zijn er, ze moeten echter ook nageleefd worden (zie Inspraak- en participatieverordening Den Haag). Het projectteam wijs ik in dit verband graag op de vastgestelde wettelijke kaders die op deze ‘cocreatiesessies’ van toepassing waren, met name kaderpunt 7: “We geven de uitkomsten uit eerdere participatiefases waarde in dit ontwerpproces. Wat betreft de halteligging en het ontwerp staan de uitkomsten vast. Er komt een haltevariant 'Dorp' (lees hieronder verder)
(vervolg) "geen historische spanten, maar reguliere tramhaltes (abri’s) én een middenhalte van 5 meter breed”. Een goed afgebakend kader dus! Maar het is natuurlijk niet zo moeilijk om een cocreatiesessie te ‘laten ontsporen’ (zie de reactie van Kees Bal hierboven, 10 maart 2025,10:42) zodat de voorkeurslocatie (van projectteam/gemeente) weer ingebracht kan worden en heeft dus tot het gewenste resultaat geleid. Treurig!
Dit vind ik een heel mooi ontwerp. Het geeft het meeste behoud van de zichtlijnen en ruimte bij de keerlus. Doordat de tram nu gestationeerd is in de "schaduw van het duin.
Dit is goed te zien op alle afbeeldingen waarbij de tram of nauwelijks te zien is of wegvalt tegen het duin.
Het ‘behoud van de zichtlijnen’ geldt slechts voor een beperkt aantal woningen. Voor de grote meerderheid (Zeeruststraat, Bella Mare en Kompasstraat) wordt het vrije zicht beperkt. De halte ligt niet in de “schaduw van het duin” maar ligt (i.v.m. de benodigde ruimte voor de bocht van de sporen) veel meer naar het midden (richting locatie Duin) dan de afbeeldingen suggereren!
De afbeeldingen worden vanuit bewust gekozen perspectieven (en afstand tot de locatie) zo gepresenteerd dat de illusie ontstaat dat de tram ‘nauwelijks te zien is of wegvalt’, als je de tekst goed leest zie je dat het in werkelijkheid anders is. Zie ook mijn reacties onder J.M.A. Franse.
Eens met de opmerkingen van Inge hierboven. Vergis je niet, drie perrons met daarop trams is niet een klein stipje dat wegvalt in de schaduw van het duin. De schetsen passen een bedrieglijk perspectief toe.
Voor woningen aan de Jacob Pronkstraat belemmerd deze optie juist enorm het (zee)zicht. Bij de optie Dorp is dit veel minder het geval. Daarbij is de geluidsoverlast dan ook het minste.
Ik vind dit de beste optie, omdat de tram alleen langs de helling van de duin gaat en zo minder plek die echt te gebruiken is doorsneden wordt. Ook kunnen de meeste buurtbewoners op die manier door het gebied naar het strand lopen, zonder (met kinderen, honden etc.) direct in de buurt van de tram te moeten lopen. Ideaal!
Mevr. Riezebos graag even kalmeren, de ''bezorgde'' brief in mijn brievenbus is zeker ook van u? Het verhaal dat bij deze keuze anders het zicht belemmerd zou worden lijkt me onjuist en deze halte zou juist dichterbij het strand komen wat voor minder overlast gaat zorgen voor de bewoners aan de Zeeruststraat.
Mijnheer ‘bewoner’, deze brief/flyer is een initiatief van een grote groep betrokken bewoners die het zich erg aantrekken wat er met het keerlusgebied dreigt te gebeuren. Het gaat deze bewoners dus niet alleen om hun uitzicht. Het karakter van het keerlusgebied gaat bij optie Strand-laag volledig verloren en wij zouden het ontzettend jammer vinden als ons mooie duingebied volledig verknipt wordt waardoor er veel minder ruimte overblijft voor 'groen', losloopgebied en alle overige voorzieningen!
Wij zien namelijk dagelijks dat er door heel veel inwoners van Scheveningen dankbaar gebruik wordt gemaakt van alle voorzieningen! Omdat u schrijft dat zichtbelemmering u onjuist “lijkt” is het misschien goed u te informeren omtrent de exacte ligging en gevolgen die deze locatie teweegbrengt.
Helaas is het zo dat BEIDE scenarios voor belemmerd zicht gaan zorgen, dit zichtverlies vergelijken is niet zinvol, ieder heeft daarin zijn eigen perspectief (NB een flyer is mijns inziens een keurige - en hopelijk net zo effectieve - variant als juridische dreiging die sommigen hanteren). Daarom hier beter focussen op algemeen belang zoals bijv. hoeveelheid groen, geluid, en ligging overige functies.
Het minste, het losloop gebied voor honden lijkt kleiner dan de dorp variant. er is al weinig tot geen plek voor honden (in het hoogseizoen) en in dit ontwerp lijkt daar weinig van over teb lijven
Beste Matthijs, ik ben zelf geen hondenliefhebber, maar als de grootte van het hondengebied inwoners verleidt voor optie Dorp te kiezen kan ik dat alleen maar toejuichen. Dat het hondenterrein hier zo centraal ligt verbaast me. Mens en natuur zou centaal moeten staan, niet beton, staal en hond. Layout optie Dorp is naar mijn mening veel geschikter voor honden (en logischer voor mensen).
Deze indeling ligt ver en onlogisch van het strand. Het is te breed opgezet en 3 sporen is niet nodig.
Je moet de frequentie omhoog gooien waardoor 2 sporen en 1 eilandperron aan het strand zoals de beginghalte van lijn 11 nu ligt beter is.
Dus eigenlijk op de situatie nu meteen bij aankomst keerlus linksaf over verkeerd spoor naar oude beginghalte lijn 11 maar dan eilandperron met 2 sporen erbuiten, zoals lijn 3 in Loosduinen.
Deze optie waarborgt voor alle bewoners een acceptabele afstand tot de halte. Bij de dorp-variant is die afstand voor de Zeeruststraat minder dan 30 meter, wat m.b.t. geluidsoverlast ongewenst is.Er is geen reizigersstroom die dwars door het keerlusgebied loopt.De tram valt weg tegen de achtergrond van de helling, bij de dorp-variant staat de tram in een meer open gebied, wat de visuele impact vergroot.Door het hondenlosloopgebied te verhogen kan de halte in een soort duinpan gesitueerd worden.
De afstand tot de halte is niet zo relevant, de bochten (i.c.m. de snelheid van de tram) veroorzaken het lawaai. Omdat de sporen bij optie Dorp-laag vrijwel recht liggen is hier sowieso geen sprake van geluidsoverlast. Bij optie Strand-laag maken de sporen een scherpe bocht en zijn er bovendien voorafgaand aan die bocht geen rem-momenten meer (zoals nu door de uitstaplocatie en parkeerplaats wisseling HTM personeel) waardoor de geluidsoverlast juist groter gaat zijn.
De reizigersstroom is van beperkte duur. Optie Strand-laag die met 3 sporen het hele gebied doorsnijdt, beschadigt het gebied blijvend. Zoals aangegeven suggereren de afbeeldingen dat de tram wegvalt tegen de helling, maar komt de halte in werkelijkheid meer landinwaarts te liggen waardoor deze ook in ‘open gebied’ ligt.
Helaas geen duimpjes mogelijk bij de reacties, maar als dat kon had ik die bij beide reacties van Inge gezet.
Ik zou graag een duingebied zien met ruimte voor kinderen ( de plek die er nu ligt is goed en wordt veel gebruikt)en wat meer kleurige duinplanten, duindoorn, vuurdoorn etc. met wat luwe plekken erin.
Eens, in die zin dat het zoveel mogelijk eruit moet gaan zien als een duingebied. De speelplek voor de kinderen qua grootte en ligging is mijns inziens reeds perfect (het huidige piratenschip en de zandbak daaromheen)
Ben niet voor dit scenario (zie andere posts), maar toch een suggestie hier: Dat hondenterrein kan mogelijk aan de andere kant van het spoor (tegen de dijk). Ik denk dat het een hond niet zoveel uitmaakt of het terrein vlak of schuin is, en daarmee wordt het natuur/duinterrein vergroot en kan de speelplaats meer naar het midden verplaatst worden.
Ik ben ook erg voor het vergroten van het groengebied en ik hoop dat de gemeente nu ook laat zien dat alle mooie slogans als ‘minder grijs, meer groen’ en ‘meer groen in de stad’ in daden worden omgezet nu ze de kans hebben! Vlak of schuin terrein maakt een gezonde hond niet uit, maar er geldt (uiteraard) wél een opruimplicht en eigenaren kunnen op de steile helling de uitwerpselen natuurlijk niet opruimen. Vandaar mijn suggesties voor locatie Dorp-laag (5 maart 2025 13:00).
Nog mooier zou het zijn om bij locatie Dorp het gebied onderaan de Olieberg te betrekken! Dan is er ruimte voor twee losloopgebieden en heeft men keuze. Het is het enige losloopgebied in de buurt, in het strandseizoen is het erg druk en niet alle honden gaan samen. Door de aanpassing van de route naar het trafogebouw en verplaatsing van de parkeerplaatsen HTM, kan dit gebied daar prima voor gebruikt worden, het blijft groen maar heeft tegelijkertijd een belangrijke en zeer gewenste functie!
Deze variant is gebaseerd op de variant Dorp uit de vorige stemronde. De halte komt iets lager dan de huidige instaphalte te liggen (8,04 m +NAP)
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.