In de Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk en Duindorp gaat een nieuwe lagevloertram rijden. De nieuwe tram heeft een lage instap waardoor mensen met een beperking of wandelwagen makkelijker in- en uit kunnen stappen. Niet alle straten en tramhaltes in de wijk zijn geschikt voor deze tram. Er is bijvoorbeeld niet genoeg ruimte of de verkeersveiligheid is al onvoldoende. Waar dat kan, combineert de gemeente het vernieuwen van de tramlijnen met ander werk. Het gaat hier om de straten: Goudenregenstraat, Goudenregenplein, Duivelandsestraat en Markenseplein.
In juni zijn er twee inloopbijeenkomsten geweest. Eén voor de Goudenregenstraat en de Nieboerweg en één voor de Duivelandsestraat en het Markenseplein.
Je kon per straat verschillende schetsontwerpen bekijken en vragen stellen. Deze ontwerpen toonden hoe de straten opnieuw kunnen worden ingedeeld met de nieuwe tram en meer ruimte voor fietsers. Op basis van online stemmen en ingevulde reactieformulieren tijdens de inloopbijeenkomsten geven wij graag terugkoppeling per straat en per thema.
Het gaat om de thema’s:
De gemeente heeft de basiskeuzes voor de trambaan in verschillende straten uitgewerkt. Wij horen graag wat jij hiervan vindt.
Welke basiskeuzes hebben jouw voorkeur? Reageren kon tot en met 15 juli 2023.
Aan de hand van de reacties op de basiskeuzes, maakt de gemeente schetsontwerpen.
De gemeente presenteert de schetsontwerpen. Jij kon tot en met 1 juli 2024 reageren op de schetsontwerpen. Wil je op de hoogte blijven?
Aan de hand van de reacties op de schetsontwerpen, maakt de gemeente voorontwerpen.
Er is inspraak mogelijk. Hierbij deel je je zienswijze.
Het college van burgemeester en wethouders neemt een besluit over de voorontwerpen.
De voorontwerpen worden overgedragen naar de uitvoerende partij (de aannemer). Vanaf dit moment begint de uitvoering van de ontwerpen.
De tram die nu rijdt op lijn 12 is niet voor iedereen (mindervaliden en kinderwagens) toegankelijk. De instap is te hoog. Daarom komt er een nieuwe lagevloertram. De nieuwe tram is breder en langer dan de tram die nu rijdt. Daarom moeten straten en tramhaltes worden aangepast.
In de Goudenregenstraat, Goudenregenplein en de Duivelandsestraat moet ruimte gemaakt worden voor de nieuwe tram en tramhaltes. De gemeente kijkt ook of de weg veiliger gemaakt kan worden en of er meer groen kan komen.
De gemeente heeft voor de Goudenregenstraat en de Duivelandsestraat twee en drie schetsontwerpen uitgewerkt. We zijn benieuwd welk schetsontwerp(en) jouw voorkeur heeft.
Voor het Goudenregenplein worden er nu nog geen basiskeuzes voorgelegd. Dit hangt namelijk af van de basiskeuze die voor de Goudenregenstraat wordt gemaakt. Als in de Goudenregenstraat bijvoorbeeld wordt gekozen voor fietspaden of fietsstroken moet dit ook worden doorgetrokken in het ontwerp Goudenregenplein. De basiskeuze voor het Goudenregenplein volgt daarom later.
Voor de tramhalte Sportlaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram.
Voor de tramhalte Dr. Van Welylaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram.
Voor de tramhaltes Tholensestraat en Markenseplein staat de basiskeuze al vast. De tramhaltes worden gecombineerd, waarbij de tramhalte Tholensestraat komt te vervallen. Deze tramhalte vervalt, omdat er weinig instappers zijn op deze haltes. Het Markenseplein wordt behouden zodat strandbezoekers niet ver hoeven te lopen.
Voor de Goudenregenstraat zijn er twee varianten en voor de Duivelandsestraat drie varianten. Jij kon tot en met 1 juli 2024 je voorkeur aangeven door een like te geven voor één van de varianten. We nemen de likes mee in onze beslissingen. Pas als we jullie voorkeursvarianten uitwerken weten we welke varianten technisch en financieel haalbaar zijn.
Hierna is inspraak mogelijk.
Heb je vragen over dit project? Bekijk of je vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Zo niet, neem dan contact op met Simone Mark via tramlijn12@denhaag.nl.
Meer informatie over de vernieuwingen van deze en de andere tramlijnen, vind je op Denhaag.nl.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom tramlijn 12 in de Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk en Duindorp?
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Vul dan je e-mailadres in.