Spring naar inhoud

Heb je vragen over dit project? Kijk of je vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Zo niet, neem dan contact op met Simone Mark via projectbureau-nrr@denhaag.nl

Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom komt er een nieuwe tram?

De tram die nu rijdt op lijn 12 is niet voor iedereen (mindervaliden en kinderwagens) toegankelijk. De instap is te hoog. Daarom komt er een nieuwe lagevloertram. De nieuwe tram is breder en langer dan de tram die nu rijdt. Daarom moeten straten en tramhaltes worden aangepast. 

In de Goudenregenstraat, Goudenregenplein en de Duivelandsestraat moet ruimte gemaakt worden voor de nieuwe tram en tramhaltes. De gemeente kijkt daarbij ook of de weg veiliger gemaakt kan worden en of er meer groen kan komen. 

Wat gebeurt er met de rest van tramlijn 12?

Er is onderzocht welke delen van tramlijn 12 wel en niet geschikt zijn voor de nieuwe tram. Voor de delen die aangepast moeten worden, volgt er een nieuw ontwerp. De andere delen wijzigen niet.

Ontwerpen

Wat gebeurt er met de reacties op de basiskeuzes?

Voor de Goudenregenstraat en Duivelandsestraat bepaalt de gemeente op basis van de stemmen en de genoemde voor- en nadelen welke basiskeuze wordt uitgewerkt in een schetsontwerp. We kijken dus naar (1) hoeveel mensen voor een basiskeuze zijn en (2) waarom mensen voor of tegen zijn. De gemeente presenteert de schetsontwerpen en geeft dan ook een uitleg hoe de reacties van bewoners en ondernemers zijn gebruikt. Vanaf dan kunnen jullie reageren op de schetsontwerpen.

Voor de tramhaltes Sportlaan, Dr. Van Welylaan, Tholensestraat en Markenseplein beantwoordt de gemeente de gestelde vragen. De vragen kunnen leiden tot nieuwe inzichten. Waar mogelijk bekijkt de gemeente hoe die nieuwe inzichten een plek kunnen krijgen in de schetsontwerpen. 

Wat staat er al vast en waar kan ik nu over meedenken?

De gemeente heeft basiskeuzes uitgewerkt. Het verschilt per straat en tramhalte welke basiskeuzes vaststaan en waar nog een keuze mogelijk is.

  • Voor de Goudenregenstraat zijn er vijf basiskeuzes waar je op kunt reageren. In elke basiskeuze is er meer ruimte gemaakt voor de bredere lagevloertram. De basiskeuzes verschillen in hoeveel ruimte er in de straat is voor de auto, fiets, voetganger, parkeren en groen.
  • Voor het Goudenregenplein worden er nu nog geen basiskeuzes voorgelegd. Dit hangt namelijk af van de basiskeuze die voor de Goudenregenstraat wordt gemaakt. Als in de Goudenregenstraat bijvoorbeeld wordt gekozen voor fietspaden of fietsstroken moet dit ook worden doorgetrokken in het ontwerp Goudenregenplein. De basiskeuze voor het Goudenregenplein volgt daarom later.  
  • Voor de tramhalte Sportlaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram. 
  • Voor de tramhalte Dr. Van Welylaan staat de basiskeuze al vast, maar kun je hier wel vragen over stellen. De tramhalte wordt aangepast zodat de lagevloerstram er kan stoppen. De straat wordt verder niet aangepast, omdat hier genoeg ruimte is voor de fietser, auto en tram. 
  • Voor de Duivelandsestraat zijn er vier basiskeuzes waar je op kunt reageren. In elke basiskeuze is er meer ruimte gemaakt voor de bredere lagevloertram. De basiskeuzes verschillen in hoeveel ruimte er in de straat is voor de auto, fiets, voetganger, parkeren en groen.
  • Voor de tramhaltes Tholensestraat en Markenseplein staat de basiskeuze al vast. De tramhaltes worden gecombineerd, waarbij de tramhalte Tholensestraat komt te vervallen. Deze tramhalte vervalt, omdat er weinig instappers zijn op deze haltes. Het Markenseplein wordt behouden zodat strandbezoekers niet ver hoeven te lopen.
Wat is het verschil tussen de basiskeuzes, een schetsontwerp en een voorontwerp?

De basiskeuzes laten voor sommige straten en tramhaltes zien welke opties er zijn, maar ook welke basiskeuzes voor straten en tramhaltes al zijn gemaakt. Het schetsontwerp beschrijft 'wat je wil doen'/ welke optie gaan we uitwerken. In het definitief voorontwerp staat 'hoe je het wil doen'. Het definitief voorontwerp laat zien hoe alle onderdelen passen binnen de projectgrenzen. 

Meedoen

Wie kan er meedoen?

Ben jij een bewoner, ondernemer of fanatiek gebruiker van tramlijn 12. Denk dan mee! Tot 15 juli konden bewoners reageren op de basiskeuzes. Bekijk de reacties.

Kan ik ook fysiek meedenken?

Ja, er wordt regelmatig een bijeenkomst georganiseerd. Hiervoor ontvang je een uitnodiging per brief. De brief wordt verspreid aan bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de tram: Bloemenbuurt, Bomenbuurt, Vogelwijk en Duindorp. 

Hoe kan ik hierna nog meedoen?

Op basis van de reacties op de basiskeuzes maakt de gemeente schetsontwerpen per straat en tramhalte. Vanaf februari 2024 kun je reageren op deze schetsontwerpen.

De reacties op de schetsontwerpen gebruikt de gemeente om voorontwerpen te maken. In 2024 is er inspraak (zienswijze delen) mogelijk op deze voorontwerpen. 

Waarom kan ik over sommige basiskeuzes meedenken en bij andere basiskeuzes alleen vragen stellen?

Hoe meer wij aanpassen in een straat wat betreft verkeersveiligheid en het inpassen van de nieuwe lagevloertram, hoe meer ruimte er is om mee te denken. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden minder omdat er weinig ruimte is in de straten. 

Waar alleen de tramhaltes worden aangepast, is er weinig ruimte om mee te denken. Bij deze basiskeuzes kun je wel mogelijke vragen stellen.

Ik woon, werk of onderneem niet rondom de Bomen- en Bloemenbuurt, de Vogelwijk of Duindorp, maar ik wil wel graag meedenken. Kan dat?

Woon je niet in de Bomen- of Bloemenbuurt, Vogelwijk of Duindorp en wil je wel meedenken over de basiskeuzes? Dat kan digitaal door te reageren op de basiskeuzes op deze website.

De fysieke bijeenkomsten zijn voor mensen die in de directe omgeving van de tram wonen of werken. Deze bewoners ontvangen een uitnodiging per brief. 

Site

De site werkt niet goed. Waar kan ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Neem contact met ons op via het e-mailadres projectbureau-nrr@denhaag.nl. Geef een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de link van de pagina waar het over gaat. We proberen het probleem dan zo snel mogelijk op te lossen.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte





Geef mij een nieuwe code

Annuleren